BRODERLOGE NR. 88, OLE RØMER

UNDER DEN UAFHÆNGIGE STORLOGE FOR KONGERIGET DANMARK

Nyhed d. 30-04-2017

I.O.O.F.

Revideret:30-04-2017

P R E S S E M E D D E L E L S E

 

”Født i Horsens Tugthus - Danmarks mest afgrænsede kirkesogn”

 

Foredragsholderen, Niels Ole Frederiksen, er født og opvokset i Danmarks vel nok mest afgrænsede kirkesogn – nemlig Horsens Stats­fængsel. Eller som stedet hedder i sin op­rin­de­lige og folkelige version ”Horsens Tugt­hus”.

 

Mellem dette kirkesogns ydre afgrænsede hegn og det lukkede fængsels høje ring­mu­re er Niels Ole Frederiksen født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktio­nær­­­bolig­er. Det specielle ved dette sogn var også, at sognebørnene ikke kunne løse sog­nebånd.

Hans far var ikke indsat, men ansat. En lille men dog afgørende forskel. Han blev døbt i det afgrænsede sogns egen kirke – Fængselskirken. Hans far var, da Niels Ole Frederik­sen blev født, vice­ins­pek­tør og blev senere inspektør ved fængslet.

 

Foredraget kommer med nogle glimt fra tiden efter krigen og halvtressernes Danmark og med nogle af de fanger som foredragsholderen som barn kom i kontakt med. Horsens Statsfængsel var efter krigen fortrinsvis fyldt op med de dømte efter det særlige straf­fe­lovs tillæg, som blev ved­taget i Folketinget i sommeren 1945. De blev kaldt land­for­ræd­ere, lands­svig­e­­re, øst­front­frivillige og HIPO- folk – mange af dem op­fat­tede sig selv som politiske fanger.

 

Det bliver også en beretning om den mest berømte af alle udbrydekonger i Danmark, nemlig den legendariske Carl August Lorentzen. Natten til den 22. dec. 1949 undveg Carl August Lorentzen via en 18 meter lang tun­nel ud fra Statsfængslet i Horsens. Over indgangen til tunnelen havde Lorentzen ophængt et stykke pap og skrevet de meget sigende og poetiske ord : ”Hvor der er en vilje, er der også en vej”.

 

 

Niels Ole Frederiksen

Brogade 4 B tv.

5500 Middelfart

Telefon: 26 70 89 57